About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Thursday, May 7, 2009

Malcon East IV teruskan misi cemerlang ATM

Sumber: Utusan Online
Oleh MOHAMAD SHOFI MAT ISA


SUZIE @ Suzianna Yusof (kiri) dan Huda Pison bersama kumpulan pendahuluan Malcon East IV berlepas ke Lebanon untuk misi bantuan Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Lebanon (Unifil).


KONTINJEN pengaman Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terus diberi kepercayaan untuk meneruskan misi bantuan di Lebanon.

Ia merupakan misi bantuan Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Lebanon (Unifil) untuk meneruskan bantuan pengaman yang telah diberikan sebelum ini.
Dari segi sejarahnya, PBB telah mula mempelawa ATM untuk menyertai misi Unifil bagi menguatkuasakan Resolusi 1701 Majlis Keselamatan bertarikh 11 Ogos 2006.

Dari pelawaan tersebut, kerajaan Malaysia bersetuju untuk menghantar kontinjen dengan komposisi kekuatan seramai 360 anggota dan peralatan logistik sejak awal Januari 2007.
Sehingga kini, ATM telah menghantar empat kontinjen pengaman menyertai misi Unifil untuk menjalankan misi keselamatan di Lebanon.

Antaranya ialah:

Malcon East I
Kontinjen ini adalah pasukan pertama yang mewakili ATM. Mereka telah memulakan tugas bermula 2 Januari 2007 hingga 28 Oktober 2007.

Malcon East II
Kumpulan kedua ini mula menjalankan tugas mereka bermula 29 Oktober 2007 dan berakhir pada 29 Julai 2008. Kumpulan ini juga merupakan kumpulan pertama kali membawa 10 anggota wanita ATM untuk bersama-sama menjalankan misi di Lebanon.

Malcon East III
Kontinjen ketiga ini mula menjalankan tugas pengaman merek bermula 30 Julai 2008 hingga 30 April 2009.

Malcon East IV
Kontinjen keempat ini mula menjalankan misi pengaman mereka bermula 1 Mei 2009 hingga 29 Januari 2010.
Misi pengaman ini ditugaskan selama sembilan bulan dan untuk anggota wanita selama empat setengah bulan di mana melibatkan dua kumpulan wanita dalam satu misi.
Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Abdul Aziz Zainal berkata, penubuhan, persedian dan penugasan pasukan Malcon East IV dilaksanakan dalam empat tahap. Tahapnya boleh dibahagikan seperti berikut:

Tahap 1 - persedian dan latihan.
Tahap 2 - pergerakan ke kawasan misi.
Tahap 3 - pelaksanaan tugas di kawasan misi.
Tahap 4 - pergerakan balik ke tanah air dan pembubaran.

Beliau berkata, latihan yang diberikan juga meliputi pentadbiran, anggota, ujian kecergasan jasmani, latihan induk, forces integration training (FIT) dan persiapan logistik di Rejimen Pertama Kor Armor Diraja (1 KAD), Kem Batu 10, Kuantan, Pahang mulai 6 Januari 2009 selama tiga bulan.

Abdul Aziz berkata, bentuk persedian dan latihan yang diberikan adalah bertujuan memastikan pasukan Malcon East IV memenuhi kriteria-kriteria yang telah ditetapkan.
Kriteria-kriteria ini bertujuan melahirkan pegawai dan anggota ATM berkualiti dan berwibawa selain:

-Terlatih dan dilengkapi ilmu pengetahuan yang cukup untuk melaksanakan mandat PBB.
- Berupaya melaksanakan pengawasan dan tinjauan.
- Berupaya menguruskan keupayaan logistik sendiri.
- Berupaya beroperasi bersendirian di kawasan tanggungjawab (KTJ).
- Bersedia untuk berada di kawasan misi sekurang-kurangnya sembilan bulan.
Anggota

Pasukan Malcon East IV Unifil terdiri daripada 279 anggota Tentera Darat, 40 anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan 40 anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan seorang staf awam. Mereka berlepas ke Lebanon pada 21 April lalu.

Kumpulan pertama (pendahuluan) Malcon East IV telah berlepas ke sana dan melibatkan 160 orang (termasuk dua pegawai dan tiga anggota wanita).
Selepas itu, kumpulan kedua pula akan melibatkan seramai 199 orang (termasuk tujuh anggota wanita) dan berlepas pada 30 April.

Menurut Abdul Aziz, Malcon East IV diketuai oleh Kolonel Hashim Aman Shah sebagai Komander Pasukan dan dibantu oleh Leftenan Kolonel Romainor Mohamed selaku Timbalan Komander.

Tambahnya, pada misi kali ini, pasukan wanita Malcon East IV akan menjalankan tugas di sana selama empat setengah bulan.
Kumpulan pertama diketuai oleh Kapten Suzie@Suzianna Yusof manakala kumpulan kedua diketuai oleh Kapten Junainah Baharudin.

"Saya menggesa pegawai dan anggota ATM di Lebanon sentiasa menjaga tahap profesionalisme mereka kerana tingkah laku mereka menggambarkan keseluruhan imej ATM.
"Sematkan di dada anda semua slogan 'Malaysia Boleh' untuk membuktikan ATM sebagai pasukan profesional dan komited terhadap tugas yang diberikan," kata Abdul Aziz.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penghantaran Malcon East IV di Pangkalan Udara TUDM, Subang baru-baru ini.

Turut hadir pada majlis berkenaan Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin dan Panglima Angkatan Bersama, Leftenan Jeneral Datuk Allatif Mohd. Noor.
Beliau juga meminta supaya para pegawai dan anggota ATM ke Lebanon supaya memperbanyakkan berpesan antara satu sama lain, elakkan suasana kerja tegang dan paling penting adalah tanggungjawab setiap individu dalam mempraktikkan mutu disiplin tinggi tanpa sebarang kompromi.

Selain itu, katanya, setiap individu perlu mengekalkan moral yang tinggi termasuk taat setia dalam kalangan pegawai dan anggota agar tidak menyalahi peraturan ditetapkan sepanjang tempoh sembilan bulan di negara itu.

Sementara itu, seorang anggota ATM wanita yang pertama kali mengikuti misi kali ini, Kapten Huda Pison, 27, berkata, pengalaman mengikuti misi kali ini merupakan pengalaman berharga yang tidak akan dilupakan.

Menurutnya, dia sendiri tidak menyangka akan terpilih untuk ke Lebanon dan menganggap ia merupakan penghargaan yang cukup bermakna untuk dirinya.
"Dari segi persediaan, saya sudah bersedia mental dan fizikal untuk berada dan menjalankan tugas di sana.

"Berkat latihan yang diberikan banyak memberi kekuatan dan keyakinan diri yang tinggi untuk berada di Lebanon untuk misi bantuan pengaman di sana," katanya.
Seorang lagi anggota dari Risik Darat, Kapten Suzie @ Suzianna Yusof, 28, pula berkata, dia cukup gembira untuk ke Lebanon kerana ia merupakan misi yang cukup penting dan melambangkan kredibiliti ATM.

Jadi, katanya, pengalaman pertama ini akan dilengkapi sepenuhnya untuk mencari pengalaman baru berada dalam misi pengaman di luar Malaysia.
"Saya cukup gembira kerana terpilih dan berharap akan dapat melaksanakan tugas yang diberikan ini dengan jayanya.

"Walaupun masih terkejut dengan pemilihan ini, ia tidak sedikitpun melemahkan saya sebaliknya memberi semangat untuk berjuang dan terus memartabatkan nama ATM di peringkat dunia," jelasnya.

Seorang lagi anggota ATM dari Pasukan Khas Laut (Paskal), Lans Koperal Hazrin Hashim, 30, berkata, dia sudah bersedia sepenuhnya untuk ke Lebanon kerana ini bukan merupakan pengalaman pertamanya berada di negara luar untuk misi pengaman.

"Tempoh sembilan bulan merupakan tempoh yang panjang. Saya beranggapan misi kali ini akan lebih mencabar dan disebabkan itu daripada awal lagi kami dilatih untuk memperlengkap diri sebelum ke sana.

"Selain itu, ini juga merupakan pengalaman pertama saya menjalankan tugas di darat kerana sebelum ini saya berada di laut untuk menjalankan tugas," katanya.

Hazrin berkata, pengalaman pertama menjalankan tugas di darat memang tidak akan dilepaskan untuk terus memperlengkapkan diri bagi menjadi anggota ATM yang berjaya.
Sebelum ini, Panglima Medan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Raja Mohamed Affendi Raja Mohamed Noor berkata, Malcon East IV digesa melaksanakan setiap tugas dan tanggungjawab dengan beretika.

Menurutnya, perkara itu perlu diberi penekanan kerana pegawai dan anggota ATM yang bertugas di Lebanon dianggap sebagai duta negara.
Beliau berkata, pasukan Malcon East IV Unifil juga dinasihati mewujudkan suasana ceria dan harmoni dalam kalangan mereka bagi mengelak berlaku suasana tegang ketika bertugas.

"Komander, pegawai dan semua peringkat kepimpinan dalam Malcon East IV Unifil perlu sentiasa berkomunikasi antara satu sama lain bagi mewujudkan persekitaran kerja yang sihat, katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Pengisytiharan Status Operasi Kontinjen Darat Malcon East IV Unifil di Pangkalan Tentera Darat, Kuantan, 18 Februari lalu.

No comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini