About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Thursday, October 25, 2012

Penembakan misil Seawolf, bukti siap siaga tinggi TLDM


Sumber Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR 24 Okt. - Tahap siap siaga di tahap tertinggi Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) terbukti sekali lagi dengan kejayaan penembakan peluru berpandu atau misil dari permukaan ke sasaran di Perairan Selat Melaka semalam.

Menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan TLDM, kejayaan tersebut membuktikan keupayaan aset dan sistem persenjataan TLDM berada ditahap yang amat meyakinkan.

“Kejayaan penembakan kontraktual misil jenis Vertical Launch Seawolf (VLSW) dari KD Lekiu sekali lagi telah melakarkan nama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan TLDM khasnya sebagai pasukan angkatan tentera yang wajar digeruni di rantau ini.

“Sekali gus menzahirkan kepada dunia bahawa keupayaan perang TLDM dan kompetensi perancang latihan, pengendali, pengurusan, penyelenggaraan dan pengoperasian aset Armada TLDM, berada ditahap kesiagaan yang tinggi dan terlatih," kata kenyataan itu.

Penembakan misil Seawolf telah dilancarkan dari platform kapal Kelas Frigat, Kapal Diraja (KD) Lekiu ke sasaran udara TGX-2 yang ditunda oleh pesawat Learjet 35A.

“Penembakan ini telah dilancarkan sewaktu siri latihan bulanan Armada TLDM iaitu siri Perang Pangkor 9/2012 yang dilaksanakan sekitar Perairan Selat Melaka Utara.

“Dalam penembakan pagi semalam, Seawolf dari KD Lekiu telah berjaya mengenai dan memusnahkan sasaran pada jarak, ketinggian dan kelajuan yang diprogramkan," ujar kenyataan itu.

“Dalam menentukan kejayaan operasi penembakan kali ini, pelbagai aset dan unit TLDM telah terlibat seperti Markas Armada, Depot Peluru dan Letupan, KD Laksamana Muhammad Amin, KD Selangor, Combat Boat (CB) 90, pesawat Super Lynx, pesawat Fennec dan Tim Rakaman dan Analisis dari Weapon Trial and Assesment Team (WTAT) dari Markas Sistem Armada serta Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi bagi Pertahanan (STRIDE), Kementerian Pertahanan.

“Antara tugas yang dilaksanakan ialah perancangan latihan, tinjauan dan pembersihan kawasan, penyediaan misil dan rakaman serta analisis," kata kenyataan itu.

Jelas kenyataan berkenaan, Seawolf mempunyai panjang 2.995 meter dengan berat 136.5 kilogram boleh meluncur pada kelajuan sehingga 333 meter sesaat dan boleh beroperasi dalam apa juga keadaan cuaca serta berupaya memusnahkan sasaran udara seperti jet pejuang dan peluru berpandu.

Sementara itu katanya, TLDM pada 20 September 2012 telah berjaya melancarkan misil jenis Exocet MM40 dari KD Lekiu dan misil jenis Sea Skua daripada helikopter TLDM jenis Super Lynx dalam Penembakan Bersepadu ATM bersama TUDM dan Tentera Darat dalam Eksesais ANGSA 7/2012.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20121025/dn_19/Penembakan-misil-Seawolf,-bukti-siap-siaga-tinggi-TLDM#ixzz2AJt3wFdC
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini