About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Friday, December 2, 2011

Pesawat tangki tercanggih di LIMA 2011

sumber utusan

30/11/2011 6:09pm

KUALA LUMPUR 30 Nov. — Tentera Udara Diraja Australia (RAAF) akan menerbangkan pesawat tangki pelbagai guna A330 MRTT yang tercanggih di rantau ini untuk menyertai Pameran Antarabangsa Maritim dan Udara Langkawi (LIMA 2011) yang akan berlangsung pada 6 hingga 10 Dis. depan.

Menurut kenyataan dari Airbus Military hari ini, pesawat itu akan dipamerkan secara statik dan ini merupakan kali pertama, pesawat milik RAAF itu menjalankan tugasan luar negaranya sejak ia memasuki perkhidmatan RAAF pada awal tahun ini.

"Ini merupakan kehadiran A330 MRTT untuk tugasan antarabangsa dan awam pertama dalam perkhidmatan RAAF dan akan menjadi satu acara unik dalam sejarah operasi pesawat Australia itu,” tambah kenyataan syarikat itu.

Syarikat itu akan turut mempamerkan model pesawat pengangkut strategik A400M yang bakal memasuki perkhidmatan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam masa beberapa tahun lagi. — Bernama

No comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini