About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Monday, November 30, 2009

3,506 anggota tentera sertai LIMA 2009

Sumber: utusan

LANGKAWI 28 Nov. - Seramai 3,506 pegawai dan anggota lain-lain pangkat (LLP) daripada sektor maritim menyertai Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA 09) yang akan bermula 1 hingga 5 Disember ini.

Pengarah Urusan HW LIMA Sdn. Bhd., Ahmad Dzuhri Abd. Wahab berkata, kesemua mereka melibatkan pegawai dan LLP daripada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Pasukan Gerakan Marin dan kapal-kapal asing.

Menurutnya, TLDM menghantar seramai 1,123 pegawai dan LLP, APMM (163), Pasukan Gerak Marin (26) dan kapal asing (1,923).

"Pegawai dan anggota LLP daripada kapal-kapal asing atau tentera laut asing paling ramai menyertai pameran kali ini," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Ahmad Dzuhri berkata, TLDM akan mempamerkan kapal paling banyak iaitu sebanyak 14 buah kapal, APMM (4 buah), Pasukan Gerak Marin (2) dan Kapal-kapal asing sebanyak 11 buah.

Kapal-kapal milik TLDM adalah KD Sri Inderasakti, KD Lekiu, KD Tunku Abdul Rahman, KD Lekir, KD Laksamana Tan Pusmah, KD Laksamana Hang Nadim, KD Jerai, KD Ledang, KD Kinabalu, KD Perantau, KD Perak, KD Perdana, KD Gempita dan Kapal Layar Diraja (KLD) Tunas Samudera.

APMM pula menyaksikan kapalnya iaitu KM Langkawi, KM Marlin, KM Mulia dan KM Siangin manakala Pasukan Gerak Marin melalui kapal KPD Tumpat dan KPD Temenggung.

Kapal-kapal asing pula dua kapal dari Pakistan iaitu PNS Khaibar dan PNS Moawin, ROKS Chungmugong Yi Sun Shin dan ROKS Dokdo dari Republik Korea dan BRP Quezon dan BRP Dagupan City dari Filipina.

No comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini