About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Sunday, May 8, 2022

OP BENTENG LAUT: TLDM TAHAN 9 PATI DI PERAIRAN JOHOR SELATAN

 Oleh: Paklang Hamzah

Foto: TLDM


8 Mei- Sembilan orang Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) ditahan di perairanTeluk Ramunia Johor Selatan 9.45 malam tadi.  Keberadaan sebuah bot curiga telah dikesan oleh Sistem Pengawasan Maritim Laut Malaysia (SWASLA) membawa kepada penahanan 8 lelaki dan seorang wanita yang dipercayai warganegara Indonesia lingkungan umur 20-an hingga 40-an atas kesalahan menceroboh negara melalui jalan laut yang tidak diwartakan. 


Johor. Area Control Centre (ACC) Johor telah menyalurkan maklumat pencerobohan kepada kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) KD GANYANG yang sedang berada di lapangan untuk tindakan lanjut. KD GANYANG seterusnya telah mengkoordinasikan aset TLDM FCB 1123 dan bot pemintas RHIB LEPAU bagi memintas bot tersebut. 


PATI yang diberkas telah dibawa ke Jeti Pos Maritim Pengerang dan diserahkan kepada Tim Op MERPATI untuk soal siasat dan ujian saringan COVID-19. Kesemua PATI yang diberkas seterusnya diserahkan kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi tujuan siasatan lanjut.


PATI yang diberkas diserahkan kepada Tim OP MERPATI untuk siasatan lanjutNo comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini