About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Friday, May 13, 2022

6 BRIGED SERKAP 10 PATI DI DURIAN BURUNG

 

Foto: 6 Bgd

Awal pagi 13 Mei 2022, 10 orang Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) warganegara Thailand dan Myanmar telah ditahan  di sektor OP BENTENG Durian Burung Daerah Padang Terap Kedah.

Berdasarkan maklumat perisikan terdapat pergerakan masuk PATI melalui laluan  yang tidak sah di sempadan.  Tim Serang dan Tangkap (SERKAP) Briged Ke-6 Infantri telah diatutgerak ke lokasi terbabit dan berjaya menahan 2 buah motosikal yang dinaiki oleh 4 orang lelaki disusuli 6 buah motosikal yang dinaiki oleh 6 orang lelaki, 10 minit kemudiannya.

Hasil pemeriksaan mendapati 8 orang lelaki adalah warganegara Thailand dan 2 orang adalah warganegara Myanmar. Kesemua yang ditangkap adalah berumur di antara 28 hingga 50 tahun dan tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Turut dirampas adalah 8 buah motosikal Honda Wave (no pendaftaran Thailand), 8 buah telefon bimbit dan 2 buah beg galas dengan anggaran nilai keseluruhan rampasan RM 44,000.00. Kesemua PATI diserahkan kepada Balai Polis Kuala Nerang.

No comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini