About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Saturday, May 14, 2022

PERAJURIT MUDA TUNJANG KEUPAYAAN TUDM HARI INI

 

PTU membalas Tabik Hormat PjM (U) semasa acara berjalan lalu

“Selama hampir 64 tahun latihan asas Perajurit Muda (PjM) telah dilaksanakan dan berjaya mewujudkan lapisan warga udara yang menjadi tunjang kepada keupayaan TUDM hingga ke hari ini” kata Panglima Tentera Udara, Jeneral Dato’ Sri Mohd Asghar Khan bin Goriman Khan TUDM dalam ucapannya semasa Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Udara Siri 64/2021.

Mengimbau kembali sejarah latihan Asas PjM TUDM sejak tahun 1959 di Seletar Singapura dan seramai 12 anggota yang pertama telah berjaya menamatkan latihan.  Dari permulaan itulah TUDM terus mengorak langkah memperkasa Pusat Latihan PjM di Akademi TUDM Ipoh dengan sentuhan moden sesuai dengan perkembangan semasa.

Katanya lagi, dalam tempoh itu juga pihak pengurusan latihan banyak melakukan penambahbaikan untuk mempertingkatkan keupayaan institusi ini bagi melahirkan perajurit udara yang berkemahiran dan kompeten selari dengan teknologi dan keadaan semasa.  Evolusi pemerkasaan latihan perajurit muda adalah dirangka dan memfokuskan pembangunan kapasiti warga udara agar dapat memenuhi keperluan keupayaan TUDM masa kini dan yang akan datang.

Sebagai seorang warga TUDM yang baharu melangkah ke gerbang perkhidmatan, beliau mengingatkan yang perkhidmatan ini tidak menjanjikan perjalanan yang mudah yang mana setiap individu tidak akan terlepas dari mendepani pelbagai jenis cabaran.

“Always keep and open mind and see things positively” pesan PTU kepada 365 peserta PjM udara yang menjalani perbarisan tamat latihan di Padang Kawad, Akademi Tentera Udara (ATU) Ipoh, Perak pagi tadi.

Pesannya lagi, realiti alam pekerjaan sebenar adalah berbeza daripada apa yang dipelajari di Pusat Latihan.  Prinsip growth mindset iaitu sentiasa berusaha untuk menambah baik kemahiran sedia ada dengan mempelajari perkara baharu dan menyambut baik perubahan positif.

Beliau menyeru agar PjM Udara supaya sentiasa berusaha untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dan kepakaran agar TUDM terus disegani dan dihormati oleh negara-negara serantau dan antarabangsa.

Turut hadir dalam Istiadat Perbarisan Tamat Latihan ini ialah Panglima Pendidikan dan Latihan Udara YBhg Leftenan Jeneral Dato’ Mohd Shahada  bin Ismail dan Komandan Akademi TUDM Kolonel Junairi bin Baharom

Istiadat Perbarisan kali ini juga turut dihadiri oleh ibu bapa serta keluarga PjM setelah negara beralih kepada fasa endemik Covid-19.

PjM U siri 64/2021


No comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini