About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Wednesday, April 27, 2022

PTL PERAKUI ASET TLDM KEUSANGANPTL sedang menerima Tabik hormat daripada kontijen

Foto: TLDM

Upacara Istiadat Perbarisan Hari Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kali ke-88  telah berlangsung dengan jayanya meski pun dalam suasana warga The Navy people sedang menjalani ibadah puasa dalam bulan Ramadan.  Perbarisan istiadat masih lagi berlangsung dalam suasana  norma baharu dengan mematuhi Standard Operating Procedure (SOP) COVID-19 meski pun kerajaan sudah mengumumkan akan memberi beberapa kelonggaran bila peralihan ke fasa endemik berkuatkuasa pada 1 Mei.

Panglima TLDM, Tan Seri Mohd Reza bin Mohd Sani dalam wawancara bersama media sebaik selesai Istiadat Perbarisan HUT menegaskan bahawa TLDM masih mengekalkan tema yang sama iaitu TLDM Siaga Kedaulatan Terpelihara yang mana selari dengan empat teras Hala Tuju TLDM yang telah beliau garapkan sejak mengambil alih tampuk pemerintahan TLDM sejak 2018.

PTL sedang memeriksa kontijen

Hala Tuju

Empat teras Hala Tuju TLDM yang dimaksudkan ialah Memberi keutamaan kepada kesiagaan Armada TLDM, Membangun semula Armada TLDM berlandaskan Program Transfomasi TLDM 15 Ke 5, Meningkatkan integrasi dan sokongan melalui aspek kebersamaan dan Menyediakan modal insan terbaik untuk memenuhi keperluan masa hadapan.

Walau bagaimana pun, Program Transfomasi TLDM 15 Ke 5  telah melalui proses rekalibrasi agar sesuai dengan perkembangan geopololitik dan strategik semasa.

Tegas beliau lagi, perkataan Siaga di sini membawa maksud bersiap sedia dari segala aspek dalam menghadapi sesuatu ancaman. Justeru tema TLDM Siaga, Kedaulatan Terpelihara memfokuskan kepada kepentingan untuk memastikan TLDM sentiasa berada di tahap kesiagaan tertinggi untuk melaksanakan misi iaitu Melindungi Kedaulatan, Integriti Wilayah dan Kepentingan Maritim Negara.

Katanya lagi, bagi memastikan kesiagaan aset TLDM berada di tahap tertinggi ia memerlukan pengorbanan, komitmen, disiplin dan profesionalisme daripada sumber manusia, manakala aset pula hendaklah dalam keadaan terbaik. 

Sebagai Panglima Tentera Laut, beliau mengakui prestasi   cemerlang yang dimiliki oleh setiap the Navy People, namun apa yang membimbangkan adalah kesiagaan aset yang digunakan oleh the Navy People dalam pelaksanaan operasi.

Kesiagaan aset-aset ini penting untuk mengawal perairan negara bagi memastikan komuniti maritim khususnya melaksanakan aktiviti ekonomi dengan aman dan bukan itu sahaja, kawalan ketat oleh TLDM di seluruh perairan negara dapat melindungi khazanah atau sumber maritim negara daripada dicabuli dan dicuri oleh anasir jahat. 

Realitinya, kira-kira 61 peratus aset yang dimiliki TLDM kini telah beroperasi menjangkau had umur asal reka bentuknya atau dalam ayat mudah adalah keusangan.

Justeru, tegasnya lagi, TLDM amat komited dengan rancangan pembangunan keupayaan atau Program Transformasi TLDM 15 ke 5. Namun, program transformasi ini perlu diubahsuai dan dibuat penjajaran semula disebabkan cabaran yang dihadapi iaitu kelewatan projek pembinaan kapal Littoral Combat Ship (LCS) dan perolehan-perolehan lain.

Keputusan kerajaan untuk menyambung semula projek perolehan LCS telah menyuntik semangat kepada Navy People. Sebegitu pun TLDM masih memerlukan banyak lagi platform baharu seperti tercatat dalam Program Transformasi TLDM 15 ke 5.

Meski pun situasi geopolitik masa kini agak kurang stabil namun TLDM perlu sentiasa siaga dan berupaya memberi respons yang dikehendaki oleh kerajaan.

Beliau amat berharap perancangan perolehan aset-aset berkenaan dapat diperolehi seperti yang dirancang sesuai dengan perkembangan pertahanan maritim serantau. 

Sementara itu, bagi menangani masalah keusangan kapal TLDM dan kelewatan projek LCS ini, TLDM telah mengambil inisiatif dengan melaksanakan pembaikan ke atas kapal sedia ada namun perlu melalui proses-proses seperti Repowering, Obsolescence Programme dan Obsolescence Management.

LMS Bac 1 KD KERIS 

LMS Bac Kedua

PTL turut menyentuh berkaitan satu projek pembangunan khusus yang menjadi keutamaan TLDM iaitu projek perolehan Batch Kedua Kapal LMS (LMSB2) denganp eningkatan keupayaan tempur yang lebih baik berbanding kapal LMS kelas KERIS. Peningkatan keupayaan tempur ini amat diperlukan kerana jurang keupayaan tempur yang dihadapi TLDM telah semakin melebar dan berada ditahap yang kritikal. 

Perolehan LMSB2 berkeupayaan tempur inia dalah selari dengan rancangan transformasi TLDM 15 to 5 yang telah direkalibrasi. TLDM amat berharap agar kerajaan dapat memberip ertimbangan yang positif bagi memastikan perolehan ini dapat dilaksanakan dalam masa terdekat demi memelihara kepentingan dan kedaulatan negara. 

Tambah PTL lagi, walau apa pun kekurangan yang dihadapi, TLDM kekal siaga dalam memperagakan kehadiran di laut bagi menghadapi sebarang kemungkinan melalui rondaan 24 jam, 7 hari seminggu dan 365 hari setahun. 

Sesuai dengan Moto Sedia Berkorban, TLDM akan terus menggalas tanggungjawab memelihara kedaulatan dan kepentingan negara dengan ikhlas dan penuh komitmen . 

No comments:

Labels

Tinggalkan pesanan anda di sini