About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Saturday, June 25, 2022

OP BENTENG – 6 BGD dan 8 BGD BERJAYA MENYERKAP 28 PATI D BUKIT KAYU HITAM DAN TANAH MERAH

24 Jun 2022 : Markas Divisyen Kedua Infantri Malaysia (2 Divisyen) melalui 6 Bgd dan 8 Bgd telah berjaya menahan 28 Pendatang Tanpa Izin (PATI) di dua lokasi berbeza.

Dalam kejadian pertama, pada jam 0245 Tim Serang dan Tangkap (SERKAP) 8 Bgd, telah mengesan sekumpulan individu dalam keadaan mencurigakan keluar dari semak menuju ke arah jalan raya di Kg Nibong, Tanah Merah Kelantan. Hasil pemeriksaan mendapati.  kesemua 9 orang adalah PATI warganegara Myanmar yang tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah. Kesemua mereka terdiri daripada 5 lelaki dan 4 perempuan berumur di antara 17 hingga 35 tahun.


Manakala dalam kejadian kedua pada jam 0430 di KTJ 6 Bgd Bukit Kayu Hitam Kedah, pasukan beroperasi yang melaksanakan rondaan telah mengesan sekumpulan individu di kawasan semak di dalam kebun getah berhampiran jalan raya Changlun - Sintok. Hasil pemeriksaan mendapati seramai 19 orang adalah PATI warganegara Myanmar yang tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah. Mereka berumur di antara 19 hingga 44 tahun terdiri daripada 15 lelaki dan 4 perempuan. 

Turut dirampas dalam kedua-dua kejadian sebanyak 18 buah telefon bimbit dan wang tunai dalam matawang Malaysia, Myanmar dan Thailand dengan anggaran nilai keseluruhan rampasan RM 13,380.05. Kesemua PATI diserahkan kepada Balai Polis Nibong dan Balai Polis Bukit Kayu Hitam untuk tindakan lanjut.
No comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini