About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Sunday, October 1, 2017

LARIAN MERDEKA TD 2017


Larian Merdeka Tentera Darat Malaysia (TDM) sempena ulang tahun Hari Kemerdekaan Malaysia ke 60 berkonsepkan gabungan Pegawai dan anggota TD di semenanjung Malaysia dengan membawa bendera Malaysia, ATM dan TD yang melibatkan 60 anggota TD bagi setiap zon yang diwakili oleh setiap Formasi sebagai simbolik kepada ulang tahun kemerdekaan negara  yang ke 60.
Namun dari segi pelaksanaan, larian ini dilancarkan dari 3 arah iaitu Laluan Utara, Timur/Barat dan Selatan menuju ke Kuala Lumpur dengan peruntukan masa selama 16 hari bermula dari 12 Ogos dan berakhir pada 28 Ogos 2017. Setiap laluan dibahagikan kepada beberapa legs yang mana setiap legs akan dianggotai oleh 59 pembawa bendera bagi menggambarkan detik-detik menjelang angka 60. Satu lagi bendera pengenap  diketemukan pada hari kemuncak larian yang berakhir di Kuala Lumpur City Centre (KLCC) pada 28 Ogos 2017.
Tujuan larian ini ialah untuk meningkatkan semangat patriotisme dalam kalangan warga tentera di samping memperingati perjuangan generasi terdahulu dan menonjolkan kejayaan anak watan dalam memperjuangkan kemerdekaan.
Bermula dengan Laluan Timur  pada 12 hingga 16 Ogos 2017 dari Pengkalan Kubur Kelantan hingga ke Kemaman Terengganu.  Larian dibahagikan kepada  5 legs merangkumi 46 check point. Seramai 295 pegawai dan anggota  dari 4 dan 8 Briged Infantri Malaysia terlibat dengan larian sejauh 668km.
Pelepasan Laluan Utara 1 pada 18 Ogos  di Bukit Kayu Hitam dibahagikan kepada 4 legs yang berakhir di Taiping pada 22 Ogos telah melibatkan seramai 236 pelari pembawa bendera yang mewakili Brigade Ke 6 Infantri TD.  Larian diteruskan dengan  Laluan Utara 2 pada 23 hingga 27 Ogos dari Taiping ke Templer Park yang juga dibahagikan kepada 4 legs dengan 37 check point dengan melibatkan seramai 236 Pegawai dan anggota dari Briged ke 2 Infantri TD. Jarak keseluruhan larian pada laluan utara ini ialah 555km.

Pelepasan Laluan Selatan pada 19 Ogos bermula dari Tanjung Piai Johor melalui Melaka, Negri Sembilan, Sepang dan berakhir di Putrajaya pada 27 Ogos sejauh 342 km melibatkan keanggotaan dari 1,7 dan 10 Briged Infantri Malaysia.
Secara keseluruhannya larian ini telah melibatkan hampir 1,500 orang anggota dan pegawai dengan jumlah jarak larian lebih 1,500 km.
Penutupan Larian Merdeka TD berlangsung di KLCC pada 28 Ogos dengan perarakan masuk 180 peserta larian dari semua laluan Utara, Selatan dan Timur dengan diiringi Tambor Pancaragam Pusat Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) diserikan lagi dengan persembahan pentomin oleh Badan Kesenian TD dan Batalion 73 KPD.
Majlis Penutupan telah disempurnakan oleh YB Dato’ Sri Mohd Johari Baharum, Timbalan Menteri Pertahanan dan turut hadir di dalam majlis tersebut ialah Panglima Angkatan Tentera, Ketua Setia Usaha Kementerian Pertahanan, Panglima Tentera Darat, Panglima Tentera Laut dan Panglima Tentera Udara.

No comments:

Tinggalkan pesanan anda di sini