About Me

My photo
Insan marhaen yang memanfaatkan penulisan sebagai wasilah komunikasi dan wahana pengembangan maklumat dalam konteks pertahanan dan keselamatan negara.

Wednesday, October 31, 2012

Kukuhkan benteng pertahanan negara


sumber: utusanpenang@utusan.com.my
Oleh NORAZLINA ISMAIL

DALAM misi mempertahankan negara, kekuatan ketenteraan di daratan, lautan dan udara begitu penting bagi memastikan benteng pertahanan negara sentiasa dalam keadaan kukuh.
Jumlah keanggotaan yang ramai dan kemudahan terkini sahaja tidak mencukupi jika tidak disertai dengan latihan berterusan.

Sebab itu dari semasa ke semasa, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa melibatkan diri dalam pelbagai siri latihan sama ada di peringkat domestik mahu pun antarabangsa bagi memastikan setiap anggota sentiasa berada dana keadaan bersedia.

Melalui latihan berterusan itu juga, kemahiran dan keupayaan setiap anggota juga dapat dipertingkatkan atau sekurang-kurang dikekalkan pada tahap maksimum.
Latihan-latihan tersebut juga dapat menguji setiap aset yang dimiliki oleh ATM demi memastikan ia berada dalam keadaan sempurna dan berkesan.

Bagi tujuan itu, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan dengan bantuan Tentera Darat Diraja Malaysia telah berkerjasama dalam pelaksanaan Eksesais Angkasa Samudera (Angsa) bagi Siri 7/2012.

Eksesais kali ini memilih Pangkalan Udara Butterworth di Pulau Pinang menjadi lokasi utama penganjuran latihan bermula 10 hingga 28 September lalu.
Eksesais ANGSA telah bermula sejak tahun 2006 dan ia telah dilaksanakan secara Command Post Exercise (CPX) dan Field Training Exercise (FTX) dan dihoskan secara bergilir-gilir antara kedua-dua perkhidmatan tersebut.

Menurut Timbalan Panglima TLDM, Laksamana Madya Datuk Mohammed Noordin Ali, tujuan utama pelaksanaan latihan itu bagi menilai keupayaan bersama antara TUDM dan TLDM dalam operasi maritim dan udara., melalui Eksesais ANGSA ini, kita dapat menguji tahap kesiapsiagaan kuasa tempur dua perkhidmatan ini.

"Malah, latihan ini juga dilihat mampu menjadi platform dalam usaha meningkatkan keserasian pasukan untuk bersama dalam sesuatu misi," katanya ketika ditemui pada majlis penutup Eksesais ANGSA 7/2012 di Pangkalan Udara Butterworth, baru-baru ini.

Mohammed Noordin berkata, latihan kali ini melibatkan 442 orang anggota dari tiga perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang diketuai oleh Panglima Operasi Udara, Leftenan Jeneral Datuk Seri Ackbal Abdul Samad selaku Pengarah dan dibantu oleh Pegawai Memerintah Pusat Taktik dan Maritim (PUSTAKMAR), Laksamana Pertama Chin Yoon Chin.

Dalam pada itu, latihan tersebut juga dijadikan sebagai satu platform bagi menilai pelaksanaan operasi dan latihan berdasarkan Standard Operating Procedure (SOP) yang telah ditetapkan.
Laksamana Pertama Chin Yoon Chin, berkata, berdasarkan penilaian yang dibuat, latihan kali ini dianggap berjaya.

"Konsep latihan kali ini masih lagi mengekalkan Pelan Operasi Benteng Nusa Timur.
"Kesemua peringkat pegawai dan anggota yang terlibat dalam latihan kali ini telah mempamerkan semangat dan komitmen yang tinggi bagi memastikan kesiapsiagaan pasukan berada tahap terbaik," ujarnya.
Tambahnya, mereka juga mampu mengoptimumkan penggunaan aset-aset ATM yang sedia ada merangkumi insfrastruktur, peralatan dan kemudahan lain bagi mengurangkan kos perbelanjaan.

Lebih membanggakan, misi Eksesais ANGSA kali ini juga telah berjaya melaksanakan penembakan misil dan roket secara bersepadu di Utara Perairan Selat Melaka.

Pada misi itu, TUDM melancarkan penembakan misil jenis Maverick dan Harpoon dari pesawat pejuang F/A-18D Hornet, manakala TLDM pula melancarkan misil jenis EXOCET MM40 dari Kapal Diraja (KD) LEKIU.
Helikopter TLDM, Super Lynx turut tidak ketinggalan dalam melancarkan misil jenis Sea Skua.

Pelancaran roket pula melibatkan pelancaran Sistem Roket Lancar Berganda (ASTROS) II yang dilancarkan oleh pasukan 51 Rejimen Arteleri Diraja TDM dari tapak penembakan Tanjung Aru.

Kecekapan anggota pasukan dalam pelancaran misil dan roket dikagumi kerana kesemua misil dan roket yang dilancarkan tepat mengenai dan memusnahkan sasaran.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Polis_&_Tentera/20121031/te_01/Kukuhkan-benteng-pertahanan-negara#ixzz2E5KE19Aw
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Labels

Tinggalkan pesanan anda di sini